Stories

De aanwezigheid van God is als de golven

Leestijd: 8 min.

De aanwezigheid van God is als de golven

getuigenis | Door: De Surfbijbel

Als we Suzanne vragen of we het interview uit de Surfbijbel ook hier mogen plaatsen, twijfelt ze. Wanneer ze terugleest wat ze toen zei, herkent ze zich in sommige stukken nog maar deels. Daaruit blijkt wel dat geloof, en onze relatie met God, altijd in ontwikkeling is. Het leek ons leuk om dat niet weg te poetsen, maar juist op te zoeken. Daarom onderstaand eerst het interview zoals verschenen in de Surfbijbel, en vervolgens een reactie op dat interview door Suzanne zelf.

Interview uit de Surfbijbel
Suzanne Vermeer surft al sinds haar veertiende. Haar bijnaam is dan ook surfing soezi. Ze is geboren in 1984, werkt als gymdocent op een internationale basisschool en een middelbare school en komt uit een gezin met vier dochters. ‘En ik ben een dochter van God.’

Ben je al lang christen?
Van huis uit was ik deel van een Gereformeerde Kerk. Tot mijn 25ste jaar ben ik daar naar de kerk gegaan. Op mijn 21e, na mijn studie, ging ik op reis en ben ik serieus gaan zoeken naar God en Zijn bedoelingen. Van jongs af aan was er sprake van een God in mijn leven, maar pas toen ik alleen op reis was ontdekte ik dat God meer is dan de schrijver van de Bijbel. Hij bleek een levende God die actief bij mijn leven betrokken wil zijn.

Tijdens mijn zoektocht naar God heb ik mensen van Christian Surfers op mijn pad gekregen. Het begon in Nieuw-Zeeland met Don Pearson die mij uitnodigde in zijn kerk. Daar werd ik enorm geraakt, wat mij inspireerde om in Nederland ook naar een evangelische kerk op zoek te gaan. Zoeken bleek niet nodig, want God bracht me tijdens het NK surfen in Scheveningen met Martijn en Lianne in contact. Voor ik het wist, werden er relaties gebouwd die mijn leven intens zouden gaan veranderen. Stap voor stap kwam ik in een andere kerk terecht waar mijn geloofsleven een wending kreeg die ik vroeger niet voor mogelijk hield. Surfen heeft in dit hele verhaal een duidelijke rol gespeeld. God weet wat mij beweegt en waar ik van houd en dat heeft hij gebruikt om tot mij te spreken.

In 2008 kwam ik tijdens een reis in Zuid-Afrika opnieuw mensen van Christian Surfers tegen. Zij inspireerden mij met hun manier van praten en denken over hun geloof, en hoe ze er praktisch mee omgingen. De levende relatie met God die ik bij hen zag, inspireerde mij om mijn beeld van God en mijn relatie met hem te herzien.

Nu ga ik bij Reality naar de kerk. Daar zie en ervaar ik dingen die mijn verstand niet kunnen verklaren. Ik zie Gods liefde, werk en leiding zichtbaar in de levens van mensen en zo ook in mijn leven.

Waar of wanneer ervaar je God het meest?
In de natuur! En daar zit je als surfer middenin. Als je kijkt naar de zee, maar ook naar de bloemen en het gras, dan besef ik al snel dat de mens iets dat zo complex in elkaar zit niet kan bedenken of maken. Alles wat gemaakt is, heeft een ander uiterlijk en doel. Dat getuigt wat mij betreft superduidelijk van het bestaan en de grootsheid van God.

Andere momenten waarop ik God ervaar, zijn de momenten dat ik hem aanbid; thuis, bij vrienden of in de kerk.God spreekt dan door de muziek, een gebeurtenis of mensen heen op een manier die alleen zichtbaar wordt als je er voor open staat. Die continue connectie met God is zo verbluffend.

Hoe ervaar je God in je dagelijks leven?
Door te leven! Ik ervaar dat God bij me is in de beslissingen die ik maak, of dit nu mooie of moeilijke zaken betreft. Ik ervaar dat ik er dan niet alleen voor sta en dat God geïnteresseerd is in alles wat ik doe en mij daarin wil leiden.

Wat zou je willen vertellen aan mensen die op zoek zijn naar God?
God is zoals de golven. Ze zijn er altijd, maar soms kan je ze niet zien. Onder water is het alleen een circulaire beweging, boven water wordt het pas een zichtbare deining.Als je met je surfplank in het water ligt, zijn het de golven die bepalen hoe en wanneer je tot actie moet komen. Je moet geduldig zijn en vertrouwen op de kracht van de golf, maar uiteindelijk wel zelf actie ondernemen.

Welke Bijbelvers is voor jou belangrijk?
Eén van mijn favoriete Bijbelteksten is Filippenzen 4:6-7: “Maak u nergens zorgen over, maar bid voor alles en vraag God wat u nodig hebt, dankbaar voor alles wat Hij doet. Dan zult u de vrede van God ervaren, een vrede die ons menselijk besef te boven gaat en die de wacht houdt over uw hart en gedachten, omdat u in Christus Jezus bent.”

Hoe is het als christen in de surfwereld?
Ik ben mij bewust geworden van mijn ‘positie’ als christen in de ‘line up’. Waar het vroeger voornamelijk over surfen en reizen ging, ervaar ik het nu als een zegen als we het tussen de golven door over het leven kunnen hebben. Hoe gaat het écht? Wat voor tofs heb je beleefd? Waar loop je tegenaan?

Kijken mensen tegen je op als zesvoudig Nederlands kampioen longboarden?
Ik ben daar redelijk bescheiden in, maar ben mij er wel bewust van geworden dat dit een manier kan zijn om met mensen in gesprek te komen en zo ook het geloof te delen. In die zes jaar dat ik kampioen was, ben ik tevens tot geloof gekomen. Ik denk dat God mij aanmoedigt die titel te gebruiken om te vertellen over wie hij is.

Door het surfen heb ik ervaren dat God levend en relevant is voor elke dag. Hij heeft mensen op mijn pad gebruikt om mijn aandacht te trekken. Surfen is de rode draad door mijn geloofsleven, zou je kunnen zeggen.

Wat wil je meegeven aan andere surfers?
Ga ook op zoek naar God. Geef hem een kans! Hij geeft jou elke dag weer een kans om zijn hart voor jou beter te leren kennen. Als je vragen hebt, stel ze aan hem. God is er echt voor iedereen, wat je ook gedaan hebt of waar je ook maar vandaan komt. Hij wil een intieme relatie met jou.

Zoek eerst het koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. God kan zoveel meer voor ons doen dan wij ooit kunnen bidden en beseffen en dat merk je als je een echte relatie met hem hebt.

Surfen is een supergave hobby. Maar de Bijbel leert ons: ‘Heb God lief boven alles en uw naaste als uzelf’. Lange tijd had ik niet in de gaten hoe surfen mijn leven in beslag nam. Nu ik mijn leven en dus ook het surfen aan God terug gegeven heb, ervaar ik juist alleen maar meer voldoening.

Surfen is en blijft iets waar ik veel van hou, maar God is ‘the real deal’. Hij is niet tijdelijk, maar voor eeuwig, Bij hem is het geen kwestie van ontladen en weer opladen: hij is altijd ‘full on’. Hij houdt van ons ook al hebben we het niet verdiend. Dat is meer waard dan al je beste sessies ooit bij elkaar opgeteld.

28 oktober 2016: een reactie van Suzanne op het interview dat twee jaar geleden werd afgenomen:

Suzanne: “Ik vind de zee nog steeds fantastisch, maar mijn passie voor surfen is op het moment min of meer verdwenen. Ik begon april 2015 met kitesurfen, maar ook dat is niet persé het ding dat mij naar de zee trekt. Telkens wanneer ik in de zee ben ervaar ik Gods grootheid, rust en vrijheid. Ik kan er letterlijk en figuurlijk niet omheen. God is er, God omarmt mij, God ziet mij. Dat kalmeert mijn ziel en geeft rust in mijn hart.

God is natuurlijk altijd en overal. Je zou Hem kunnen vergelijken met Wi-Fi. Het is er altijd, maar je moet je wel met Hem verbinden. Ik ben zeker niet altijd ingeplugd. De zee is voor mij een plaats waar ik goed kan ‘inpluggen’. Of ik nu zwem, surf, kitesurf of stand up peddel. Daarom gaf God mij een passie voor de zee. Hij kent mijn taal en weet hoe hij tot mijn hart kan spreken.

Reality zie ik als een liefdevolle groep mensen die God zoekt, elkaar ontmoet en de Heilige Geest de ruimte geeft Zijn werk te doen door en in hun levens. Maar zoals eerder gezegd: God is overal. En eigenlijk hoeven we niet ver te zoeken, want als je Jezus volgt, dan woont God in je hart. En zo is hij dus altijd bij je. Heerlijk bedacht van God!

Sluiten

Reality Agenda